martes, 30 de octubre de 2018


Tipus de creus

01
  • Creu egipcia
Era un símbol de vida, probablement també de vida eterna. El cercle superior representaria a la dona i la recta a l'home. El cercle també podria suggerir la divinitat, la font d'energia universal que amb el seu alè dota de vida i moviment al terrenal simbolitzat per la línia horitzontal. Pot significar el sol, el cel i la terra, cercle, braç vertical i horitzontal respectivament o des del punt de vista de l'individu, la raó, els braços i el cos. També la hi va cridar, <Clau del Nil>. Els egipcis l'anomenaven ankh i era considerada una clau màgica que obria la frontera a la immortalitat.




43
  • Creu Baptismal
La creu grega es fon amb la "X" (primera lletra de la paraula "Crist" en grec) per formar aquesta creu de 8 braços que té un significat baptismal.

El número 8 és per als cristians, símbol de regeneració i vida eterna.






49
  • Creu Armènia
També coneguda com creu florejada, aquesta creu és molt similar a la creu llatina, però les extremitats dels seus braços tenen la forma de quatre "V" majúscules, de manera que cada extremitat té dues puntes. A cada de les puntes hi ha un trèvol. La creu, un símbol armeni, és usada en particular en els jachkares.






56
  • Creu de Caravaca
La creu de Caravaca és una creu patriarcal, adornada amb freqüència amb les figures de dos àngels. Reprodueix la forma del reliquiari que conté un "lignum crucis", un suposat fragment de la creu en la qual Jesucrist va ser crucificat. Aquest reliquiari s'exhibeix a la Basílica del Reial Alcàsser de la Vera Creu a Caravaca de la Cruz (Múrcia, Espanya).



57


  • Creu Celta
Creu cristiana amb un anell al voltant de la seva intersecció. Usada en la realització de grans creus monumentals de pedra en el cristianisme d'hora irlandès. No s'ha de confondre amb la creu solar.

Creu envoltada per un Cercle que simbolitza la unió i el Añor de déu cap als homes per a uns i com un "halo" per a altres. És de les cruïlles més antigues que existeixen.


64
  • Creu Macedònia
També coneguda com a creu de Veljusa, és el símbol de l'Església ortodoxa macedònia. La seva primera representació prové de l'església del monestir de Veljusa, prop de Strumica, construïda en 1085. Inicialment s'associava al monestir ia la regió de Strumica, però en l'actualitat és un símbol de tota l'església macedònia.






66
  • Creu d'Occitània
També anomenada creu de Llenguadoc, creu de Forcalquier o creu de Tolosa. És el símbol d'Occitània i va ser utilitzada en l'heràldica dels comtes de Tolosa. Consisteix en una creu amb braços de la mateixa mida, forma curvilínia i acabats en tres puntes, decorats amb cercles farcits. Es representen únicament els seus contorns.





69
  • Creu de Sant Jordi Escandinava
A Escandinàvia, la creu de Sant Jordi consisteix en una creu de forma quadrada i amb uns braços de la mateixa mida i forma triangular. Sol ser de color vermell, però no és infreqüent que es representi amb altres. Ha estat adoptada com a símbol del ritu maçònic suec.



76


  • Les mans de Dèu
Les mans de Déu és un símbol precristià present en la mitologia eslava. Per als pobles vàndals i eslaus estava associat amb el foc i la vida, però més generalment amb el Sol i l'equilibri de l'Univers. En la majoria dels pobles antics i primers esbossos de cultures centreeuropees, era un símbol de sort.




63
  • Creu Hugonota
La creu hugonot és una insígnia protestant del Sud de França. Consisteix en una creu amb la forma d'una creu de Malta, amb flors de lis entre els seus braços i les puntes d'aquests decorades amb petits cercles. La creu posseeix un penjoll amb forma de colom que simbolitza l'Esperit Sant.